Kwasy tłuszczowe z ryb zmnieszają ryzyko cukrzycy typu 2.
15 stycznia 2014, 10:49Wysokie stężenie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 w surowicy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Do ryb bogatych w nie należą łosoś, pstrąg tęczowy, sielawa, śledź, leszcz, sardynka, makrela i sardela.
Decyzja FDA zagrozi lasom deszczowym?
13 listopada 2013, 17:32Obrońcy środowiska obawiają się, że ostatnie kroki podjęte przez FDA, które mogą doprowadzić do zakazu dodawania tłuszczów trans do żywności, są niebezpieczne dla lasów deszczowych. Tłuszcze trans, niegdyś postrzegane jako zdrowe, utraciły cały swój urok w latach 90., kiedy to zaczęło pojawiać się coraz więcej doniesień o ich szkodliwym wpływie na organizm
Tłuszcze trans znikną z diety Amerykanów?
8 listopada 2013, 10:35Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) rozpoczęła działania, które mogą zakończyć się zakazem stosowania tłuszczów trans w produktach spożywczych. Tłuszcze trans należą do tłuszczów nienasyconych i występują naturalnie w tłuszczach zwierzęcych, gdzie izomery trans stanowią kilka procent wszystkich tłuszczów
Kwasy występujące naturalnie w organizmie wspomagają regenerację narządów
1 sierpnia 2013, 12:22Komórki śródbłonka naczyń wytwarzają kwasy epoksyeikozatrienowe (ang. epoxyeicosatrienoic acids, EETs), które w reakcji na uszkodzenie tkanek stymulują angiogenezę, dlatego zespół Dipaka Panigrathy'ego z Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) zastanawiał się, czy mogą one przyspieszać inne rodzaje wzrostu. Okazało się, że tak.
Kwasy omega-3 nie zawsze są zdrowe
11 lipca 2013, 12:49Naukowcy z Centrum Badań nad Nowotworami im. Freda Hutchinsona potwierdzili zaskakujące wyniki własnego studium z 2011 r., że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą podwyższać ryzyko raka prostaty.
Brunatny tłuszcz odpowiada za zimowy wzrost zgonów z powodu chorób serca
3 lipca 2013, 10:12Zimą na choroby serca umiera więcej osób. Wg szwedzko-chińskiego zespołu, wzrost śmiertelności można przypisać szybszemu wzrostowi blaszek miażdżycowych. Jest on spowodowany aktywacją brunatnej tkanki tłuszczowej przez chłód.
Podgrzewa i zachęca do tarła
27 czerwca 2013, 11:40Amerykańscy biolodzy odkryli, że twór z tkanki tłuszczowej samców minogów morskich (Petromyzon marinus) nasila w obecności jajeczkującej samicy produkcję ciepła. Pas znajduje się przed przednią płetwą grzbietową.
Fluorescencyjne białko od kręgowca
18 czerwca 2013, 11:10We włóknach mięśniowych węgorza japońskiego (Anguilla japonica) powstaje jedyne w swoim rodzaju fluorescencyjne białko.
Dieta dla sercowców korzystna również dla mężczyzn z rakiem prostaty
11 czerwca 2013, 11:09Zastępując część węglowodanów i tłuszczów zwierzęcych tłuszczami roślinnymi, np. oliwą, orzechami czy awokado, mężczyźni z rakiem prostaty mogą znacząco zmniejszyć ryzyko zgonu zarówno z powodu choroby nowotworowej, jak i jakikolwiek innej przyczyny.
Tłuszcz z kolana wyzwala zapalenie stawu
9 maja 2013, 11:29Komórki tłuszczowe z kolana wydzielają białko stanowiące ważny element procesu prowadzącego do zwyrodnienia stawów.